top of page

VEILIGHEID

Etherische oliën zijn een product uit de natuur maar dat betekent niet dat ze onbeperkt en door iedereen zomaar gebruikt mogen worden. Hieronder vind je de meest belangrijke informatie op het gebied van veilig gebruik.

 

Etherische oliën zijn niet volledig in water oplosbaar, ze zijn in olie oplosbaar. Mocht er olie in de ogen komen of begint de olie een beetje te branden op de huid, gebruik dan NOOIT water om de olie te verwijderen. Dit zal namelijk de olie nog meer verspreiden! Gebruik een draagolie zoals kokosolie of druivenpitolie om de olie te verdunnen.

 

Vermijd de directe zon en zonnebank na het gebruik van citrusoliën zoals bijvoorbeeld: Lemon, Bergamot, Orange, Tangerine, Joy en Peace and Calming. Deze oliën kunnen huidreacties of pigmentvlekken veroorzaken als de huid na het gebruik van de olie aan direct zonlicht blootgesteld wordt. In de zomer is het beter deze oliën onder de voetzolen aan te brengen.

Let altijd op bij het gebruik van etherische oliën gedurende de zwangerschap. Bespreek met de behandelend arts of er oliën gebruikt mogen worden met hormoongelijkende werkingen zoals Clary Sage, Idaho Tansy, Juniper, en Fennel.

Stem bij epilepsie en hoge bloeddruk vóór het gebruik van etherische oliën met de behandelend arts af of dit veilig is. Gebruik geen Hyssop, Fennel, of Idaho Tansy.

Etherische oliën nooit in de ogen, oren of open wonden toepassen. Bij oren wordt altijd aangeraden om de oliën te verdunnen en deze te gebruiken rondom het oor, onder de oorlel en in de hals.

 

Bewaar etherische oliën op een donkere, koele plaats. De oliën zijn dan jarenlang houdbaar.

Gebruik etherische oliën opgelost in water alleen in glaswerk. Etherische oliën die gebruikt worden in plastic bekers kunnen de bekers doen smelten.

Verdun de oliën altijd, vooral voor kinderen en baby’s. Zie hiervoor de verdunningstabel hieronder. Voor baby’s onder de 3 maanden wordt het gebruik van etherische oliën op de huid niet aangeraden ondanks dat het niet aangetoond is dat deze schadelijk zijn voor baby’s. De olie Peppermint wordt pas aangeraden vanaf een leeftijd van 18 maanden.

 

Verdunning

Bij zowel kinderen als volwassenen is het belangrijk om de etherische olie te verdunnen. Bij volwassenen verdun je normaal gesproken altijd 1:1, maar in sommige gevallen is meer verdunnen gewenst. In onderstaande tabellen zie je hoe je dit het beste kan doen. In de tabellen is de V6 van Young Living genoemd. Deze kun je ook vervangen door druivenpitolie, kokosolie of jojobaolie.

AM_baby.png
AM_Volw.png

" SHARING LOVE, ONE DROP

AT THE TIME"

bottom of page